Η φροντίδα της στοματικής υγείας των παιδιών είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διασφάλιση υγιών δοντιών και ούλων, όχι μόνο στην παιδική ηλικία αλλά και αργότερα στη ζωή τους. Η σωστή στοματική υγιεινή από μικρή ηλικία προλαμβάνει προβλήματα, όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα, ενώ θέτει τις βάσεις για καλές συνήθειες που διαρκούν μια ζωή.

Γιατί είναι σημαντική η φροντίδα των παιδικών δοντιών;

Τα παιδικά δόντια, ή «νεογιλά» δόντια, είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα. Αυτά τα πρώτα δόντια βοηθούν τα παιδιά να μασούν, να μιλούν καθαρά και να διατηρούν το σχήμα του προσώπου τους. Επιπλέον, κρατούν τη θέση τους στο στόμα για να αναπτυχθούν σωστά τα μόνιμα δόντια.

Βασικές συμβουλές για τη φροντίδα της στοματικής υγείας των παιδιών:

  1. Ξεκινήστε νωρίς: Η φροντίδα των δοντιών πρέπει να ξεκινήσει από τη βρεφική ηλικία. Ακόμα και πριν την εμφάνιση των πρώτων δοντιών, καθαρίστε τα ούλα του μωρού με ένα μαλακό πανί ή γάζα μετά το τάισμα για να αφαιρέσετε τα βακτήρια.
  2. Πρώτα δόντια: Από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού, χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα και μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας με φθόριο, μεγέθους περίπου ενός κόκκου ρυζιού.
  3. Επίσκεψη στον οδοντίατρο: Είναι καλό να κάνετε την πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο μέχρι το παιδί να φτάσει την ηλικία του ενός έτους. Ο οδοντίατρος μπορεί να σας βοηθήσει με συμβουλές και να ανιχνεύσει τυχόν προβλήματα σε αρχικό στάδιο.
  4. Τακτικό βούρτσισμα: Από την ηλικία των δύο ετών, το παιδί μπορεί να μάθει να βουρτσίζει τα δόντια του με τη δική σας βοήθεια. Χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας (μεγέθους μπιζελιού) και βουρτσίστε τα δόντια τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ιδιαίτερα πριν τον ύπνο.
  5. Νήμα: Όταν τα δόντια αρχίσουν να ακουμπούν μεταξύ τους, είναι σημαντικό να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα για να αφαιρείτε τα υπολείμματα τροφής που μπορεί να παραμείνουν.
  6. Περιορισμός ζαχαρούχων τροφών και ποτών: Η ζάχαρη είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των δοντιών. Περιορίστε την κατανάλωση γλυκών και ζαχαρούχων ποτών, όπως αναψυκτικά και χυμοί, που προκαλούν τερηδόνα.
  7. Στοματικό διάλυμα: Όταν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο για να μην καταπίνει το στοματικό διάλυμα, μπορείτε να προσθέσετε ένα διάλυμα με φθόριο στην καθημερινή του φροντίδα για επιπλέον προστασία.